En av våra absoluta favoriter! De gör ett fantastiskt vin där man låter den naturliga processen utveckla vinet till ett elegant klassiskt vin. Självklart sköts den lilla gården på 9 hektar helt ekologiskt och vinet tillverkas i parets källare. Betrand gör ett som han säger ett naturligt vin, det vill säga inga tillsatser förutom en ytterst liten mängd sulfit (långt, långt under alla gränsvärden) för att stabilisera vinet och endast med druvans naturliga jästkraft. Så här får ni ärliga, rena viner tillverkade med stor hantverkskunskap och omsorg.

DEN PERFEKTA BLANDNINGEN

Från grannbyn

Vi kände till en början inte till Sauta Roc utan fick tips om vingården av Gaby som är ägare och sommelier på den gudomliga lilla Micheline restaurangen som även den ligger i den lilla byn Vailhan med bara 147 invånare (bästa restaurang tipset när ni besöker oss). Vi var på Gabys och Amelies restaurang en kväll och fick dricka magiska viner och döm om vår förvåning när det visade sig att det kom från samma lilla by precis granne med oss.

Betrand och Laura slogs sig ner i Vailhan för några år sedan och gården har redan blivit utnämnd till en kommande stjärna i fransk media. De valde just denna lilla by för att marken består av en speciell blandning av skiffer, basalt, kalksten och sand/lerjord som fransmännen kallar för en ”poubelle géologique,” det vill säga en ”geologisk soptipp” men vilket skapar förutsättning för druvor som ger utmärkta viner. Tillsammans med floden Peyne som flyter genom vingården och vinden från norr som ger svalka under heta sommardagar ger det här de bästa förutsättningar för vintillverkning. Gårdens vinodlingar slingrar sig uppför det branta berget och man får hoppa över stora stenar när man tar sig genom vinfälten, där av det occitanska namnet Sauta Roc på gården som betyder ”hoppa sten”.

FULLSTÄNDIG PERFEKTION

Handplockade druvor

Branterna och de stora stenarna är en utmaning när det är dags för familjen att plocka sina druvor. Här handplockar man allt dels för att det är en smula otillgängligt men framför allt för att kunna välja ut de finaste druvorna och inte skada de gamla vinstockarna. Paret har arbetat runt om i världen på olika vingårdar och under många år i Toscana, där Laura har sina rötter. De har gett dem en bred erfarenhet av vintillverkning som de nu använder sig av när de framställer sina egna viner. 

Vinerna är helt magiska och det är lätt att förstå att de redan har dem på flera Michelin restaurangers vinlistor och stjärna i den prestige fyllda Guide Hachette. Vi hade svårt att välja vilka viner som vi skulle erbjuda er från dem och fick ta hjälp av några duktiga vinbarägare i Paris samt Gaby på Äponem. Så varsågod, här kommer våra favoriter!

Bilder från vingården Sauta Roc

Viner från Sauta Roc