På den familjeägda vingården Rives Blanques finner vi paret Jan och Caryl Panman som bott och arbetat i många länder innan de slog sig ner strax norr om Limoux. Nu efter drygt två decennier är de lika rotade här som deras vinstockar. Det går inte att ta miste på deras passion och kärlek som de har till både platsen och hantverket att göra vin. Nu är även dottern i huset Xaxa och hennes man involverade i arbetet att producera gårdens prisbelönta vita och mousserade viner. De har under de senaste åren rönt stora framgångar och är internationellt hyllade av en samstämmig kritikerkår och medaljerna har duggat tätt.

NATURENS MÄSTERVERK

Ekologisk Perfektion i Hjärtat av Pyrenéerna

Rives Blanques ligger på en hög platå i foten av Pyrenéerna och omgivet av skogsmark i ett otroligt vackert naturreservat, som är skyddat av EU för sin unika kombination av medelhavs och atlantisk flora och fauna. ”Vi har ursprunget och erosionen från Pyrenéerna att tacka för den geologiskt rika marken” berättar Caryl när hon visar oss runt på gården. En mark som består av både skiffer, sandsten och kalsten vilket tillsammans med de svala nätterna och de perfekta odlingsvilkoren ger en unik terroir. Det gör att de stora vita druvsorterna i Frankrike, Chardonnay (från Bourgogne), Chenin Blanc (från Loire) och Languedocs egna Mausac trivs under samma sol, på denna höga terass över Aude-dalen.

Gården drivs helt ekologiskt och druvorna skördas för hand. Inne i det 400 m2 stora källarutrymmet som är temperaturkontrollerat finns en toppmodern utrustning och utrymme för 300 franska ekfat som kommer från 200 år gamla träd. Ekfaten tillverkas av Frankrikes absolut mest förnämsta, François Frères i Bourgogne och Vicard i Bordeaux. Att lagra på ekfat är inget nytt, det gjorde man redan 900 år före kristus men utmaningen idag är att få ut det bästa av dem för att göra de bästa vinerna. Limoux är det enda området i Frankrike som kräver att deras vita viner skall jäsa och åldras på ekfat.

Jan och Caryl precis har firat att internationella Decanter Magazine listade sina topp mouserade viner 2020 och att deras Blanquette hamnade på 6:e plats och fick hela 93 poäng. Det är experter som under två dagar testat ett otroligt brett utbud, vissa klassiker och några lite mer ovanliga sorter från lite mer udda regioner. De har all rätt i världen att vara stolta, Blanquetten är helt underbar!

BLANQUETTE DE LIMOUX

Originalet till Champagne

För er som ännu inte provat kan jag berätta att ett par timmar från oss, rättare sagt i Limoux görs originalet till Champagne. Ja, ni läste rätt. Originalet. Det där bubblet ni dricker från champagne är egentligen en kopia av Blanquette de Limoux.

Blanquette de Limoux är världens första mousserande vin och började tillverkas 1531 av munkarna vid Benediktinerklostret Saint-Hilaire nära Limoux. De gjorde ett vitt vin på ett lite annorlunda sätt. Istället för ekfat, jästes vinet på glasflaskor som gav dess naturliga bubblor.
Sägen säger att en liten munk vid namnet Dom Perignon kom till Limoux, förälskade sig handlöst i den ädla drycken och tog med sig metoden hem till Champagne där han bodde. Och resten är som man säger historia.

Så låt oss presentera deras berömda Blanquette de Limoux som har fått hela två stjärnor i den prestige fyllda Guide Hachette (vinernas Guide Micheline) och med omdömet ” Raffinerad, komplex, en enastående Blanquette som verkligen förtjänar sin plats på bordet och som kommer att åldras väl. Den har en öppen bukett som blandar citrusfrukter med hagtorn och brioche-nyanser. Den förför gomen med sin krämighet, dess patina, finess av bubblor och som bärs av en intensiv friskhet”

Blanquetten är alldeles utmärkt till mat och inte bara som en fördrink vid festliga tillfällen. Överraska dina gäster med att servera den under hela nyårsmiddagen istället för att kanske bara skåla in tolvslaget med den. Den är alldeles utmärkt till lite milda rätter såsom fisk och skaldjur.

Bilder från vingården Rives Blanques

Viner från Rives Blanques