Låt mig få presentera en av våra senaste stjärnor på vinmakarhimlen. Marc Olivier Betrand, mannen som charmat alla våra gäster och som satt ett och annat kvinnohjärta i brand. Vi hade sprungit på Marc Olivier i olika sammanhang och flera av våra vinmakarvänner hade sagt att vi bara måste smaka på hans viner. Sagt och gjort så begav vi oss till hans lite undanskymda vingård i grannbyn Caux. Vi blev helt överraskade av denna lågmälda man som hade ett sånt kunnande och sån fingertoppskänsla och har skapat såna otroligt goda viner. De har alla fruktiga aromer och slikesmjuka tanniner. Ett vitt, tre röda och en helt magisk Eau-de-vie. Den kan du antingen dricka som den är med en isbit eller som vi brukar göra, blanda den i en drink. (Recept på drinkar hittar du bland artiklarna)

NÄR TRADITION MÖTER INNOVATION

Förnyelse och Hållbarhet på Marc Oliviers Vingård

Marc Olivier är oenolog (en akademisk, vetenskaplig examen i vinkunskap) och har specialiserat sig på ekologiska viner. Han köpte 2016, via crowdfunding, en ganska välrenommerad vingård som funnits i 15 år och som hela tiden varit ekologisk. Han hade dock modet att dels utveckla vingården till biodynamisk men även att göra helt nya egna viner. Här görs allt för hand, druvorna plockas, läggs i små lådor och körs direkt in i vintillverkningen där man varsamt tar bort stjälkarna för att sedan av egen jäskraft påbörja resan mot vin.

Området där druvorna växer är vulkanisk mark och kombinationen med att han odlar enligt biodynamiska principer där man inte använder vare sig besprutningar eller kemiska gödningsmedel utan stödjer stockarna med växtavkok och behandlar dem med blandningar av lavendel och kamomill ger en otroligt bra kvalitet på druvorna. Bra druvor är ju grunden för att vinet skall bli bra.

TIDSTESTADE VINER

Mognad vid Flasköppning: Marc Oliviers Unika Vinfilosofi

Marc Olivier förklarar för oss att när man gör viner på det här sättet behöver de inte lagras (om än att de går så klart utmärkt att spara i flera år) de är är redan nu perfekta för att serveras. Till skillnad mot konventionella viner där man använder sulfiter och många gånger även har skarpa tanniner som man behöver låta mogna under flera år för att vinerna skall bli goda. Här kan du korka upp flaskan och njuta av ett redan moget och härligt vin.

Bilder från vingården Marc-Olivier Bertrand

Viner från Marc-Olivier Bertrand