Ett stenkast från oss finns våra vänner Monsieur Ghislain och Madame Delphine som har sin ekologiska vingård Allegria. Jag vet inte i vilken ända jag skall börja presentera dem för er för det finns så mycket härligt att berätta.
PÅ GAMMAL VULKANISK MARK
Vin med fin komplexitet
Det här är en fantastisk sprudlande, glad och väldigt aktiv familj med fem barn som tar en med storm! Allegria som betyder glädje på Occitanska (det gamla språket i Languedoc) skapades 2008 och är frukten av vänskapen mellan den franska familjen och en av Argentinas största oenologer. Vingården ligger på gammal vulkanisk mark där det samsas en flera olika bergarter vilket är en tillgång för att skapa ett vin med fin komplexitet. Här växer nio olika druvsorter där de yngsta vintockarna är 17 år och de äldsta är 40 år.
STOR SKICKLIGHET OCH NOGGRANNHET
Familjeproducenter
Med stor skicklighet och noggrannhet producerar familjen galet goda ekologiska viner där allt handplockas och där absolut inga onödiga tillsatser och processer finns. Man har en försiktig behandling av vinet både vid framställande och tappningen för att behålla en mjuk fin smak och för att behålla druvans naturliga fruktighet och elegans. Det innebär bland annat att ingen sulfit används under vinifieringen och att man t ex inte använder äggvita eller annat för att klarna vinet.
Här odlas även olika blommor, och grönsaker som t ex sparris och purjolök mellan vinraderna dels för att jorden skall må bra och bidra till en diversitet som håller vinstockarna friska men också för att det är vackert och gott. Madame D brukar duka upp fantastisk luncher med råvaror från gården och närliggande producenter till våra gäster när de besöker gården. Hon är en otrolig kock! Att dricka ekologiska hantverksmässiga viner är inte bara bra för kroppen och miljön, utan även för gommen. Det är helt enkelt magiskt gott!