Jag föll handlöst för både Stephane Monmosseau själv och hans viner. Vilken dedikation han har till sitt vin och även till naturen och människan. Stephan driver sin vingård biodynamiskt vilket innebär att man tagit det ekologiska arbetet ett steg längre.

Biodynamiskt från vår grannby

Fritt från gifter och konstgödning

På en biodynamisk vingård arbetar man i harmoni med naturen och lyfter de naturliga förutsättningar som finns i vingården. Man odlar helt utan gifter och konstgödning och man arbetar med att hitta balansen i odlingens eget kretslopp. Vem älskar inte att höra hur han behandlar sina vinfält med avkok på lavendel eller att han gödslar jorden med en blandning rölleka, maskros, kamomill, nässla, ekbark och vänderot. Självklart handplockas allt.

På tips från Micheline restaurang

Resten är historia

Gården ligger granne med oss och vi har under åren pratat om att kontakta dem men det var inte förrän Gaby, sommeliern på vår lilla Micheline restaurang i grannbyn, som sa att vi absolut måste prova deras viner och att de har valt hela tre av deras viner till sin restaurang. Innan jag ens hade hunnit lyfta luren ringde Monsieur S till mig. Ja, och som man säger, resten är historia. En av Stephanes mission i livet är att lära ut vikten av att dricka viner som är helt fria från kemikalier både under tiden de växer och när man framställer vinet. Han gör viner som är så enkla som möjligt utan tillsatser och komplicerade metoder och med absoluta minsta möjliga sulfithalt. Våra gäster kommer alltid hem helt lyriska efter att besökt deras vingård.

Vi hade riktigt svårt att välja mellan alla Stephanes otroligt goda viner så vi bad Gaby hjälpa oss plocka ut sina favoriter och som hon även serverar på på sin Micheline restaurang Äponem.

Se videon från vingården

Här berättar de hur de producerar sina viner.

Historian

Om den biodynamiska odlingen.

Bilder från vingården La Grange de Bouys

Viner från La Grange de Bouys