Pierre-Yves Petit som är född och uppväxt på en gård har en lång erfarenhet och utbildning i permakultur och ekologisk jordbruk. Han har en stor kärlek och stark passion till att odla helt naturligt och att stärka jordens egen förmåga. Vingården som är otroligt liten med endast 7 hektar ligger endast 500 meter från havet mellan Sète och Montpellier. Vinfälten är omgivna av en sorts urskog med pinjeträd och själva vinhallen har Marc byggt av lastpallar som han klätt in med lera.
NATURKRAFT MÖTER PASSION
Pierre-Yves Vinmakarmagi: Ekologisk Renhet och Tradition
Här görs verkligen allt för hand och Perre-Yves viner bär stämpeln ”Vin Méthode Nature” som är en certifiering för de som odlar ekologiskt och är certifierade som sådana, skördar för hand, inte tillsätter jäst, inte använder några kemikalier, inte filtrerar eller använder andra hårda processer och inte tillsätter sulfiter under före eller under jäsning. Ja, man låter helt enkelt druvorna själva bli till det finaste vinet genom stort kunnande och otroligt noggrant arbete. Vingårdar som arbetar på det här sättet kan inte vara stora eller göra stora kvantiteter har viner.
Efter att blivit rekommenderade Pierre-Yves viner från flera av våra vinmakarvänner och även druckit det på bland annat vår lilla Michelin restaurang i grannbyn blev vi så nyfikna på denna relativt nya vinmakare som alla verkligen höjde till skyarna. En varm sommardag så strålade vi samman på en restaurang för att provsmaka de två viner som han tillverkar. Ja, och som man säger ”resten är historia”. Vi föll pladask både för hans stora passion till att bruka jorden på ett naturligt sätt samt att tillverka kvalitetsviner enligt smal traditionella sätt utan en massa fuffens och kemikalier.
GAMLA METODER, NY FÖRFINING
Traditionellt Mousserande på Pierre-Yves Sätt: Ancestrale och Pet Nat
Pierre- Yves gör endast två viner båda på druvan Muscat Petit Graine, ett orange vin och ett så kallat ”Pet nat” vilket är en förkortning av det franska ordet ”petillant naturell”, det pärlande vinet. Det här vinet görs med en metod som kallas ”ancestrale” och är den första metoden som användes för att göra mousserande viner innan man i Limoux kom på den traditionella metoden som brukar kallas för ”Champagne metoden”.
Metoden går ut på att vinet börjar sin jäsning i tank eller fat och slutförs sedan i en försluten flaska innan det jäst klart. Det gör att det bildas kolsyrebubblor inne i flaskan och att det finns en jästfällning kvar där. Dessa viner filtreras inte utan man låter vinet vara som det är och de försluts oftast med en kapsyl.