Amiel Peissou
294,00 kr inkl. moms
Druvor: Syrah
Doft: Intensiv doft av mörka körsbär, hallon och pommon.
Smak: Detta vin inte alls lika tungt som det kan upplevas på doften. Med fina runda tanniner och smaker av både röda och mörka bär blir detta ett elegant vin med komplexitet.
Passar till: Passar superbra till mellanfylliga rätter både till kött och vegetariska alternativ.
Det här vinet görs på vinstockar som är 20-40 år gamla. Ekologisk och biodynamisk odling ger så mycket liv i deras jord och miljö men även mer syra i deras druvor.
Färgen är djup och intensiv, nästan karmosinröd. Bland dofterna finner du mogen röd frukt och massor av kryddor. Vinet fylligt men fint och balanserat med redan silkeslena tanniner och bra längd. Att avnjutas vid bordet med raffinerade rätter eller varför inte på egen hand när du känner dig lite ensam.
Druvorna avstjälkas för hand, krossas och läggs sedan i kar, utan tillsats av jäst eller sulfit.
Druvorna jäses separat och macerationerna varar i cirka 4 veckor med daglig omrörning. Därefter lagras vinet 12 månader i tunnor och fat samt buteljerades i oktober 2021, utan finfördelning eller filtrering men med en lätt sulfitering för att bevara vinets renhet. En liten avlagring kan därför bildas med tiden. Total produktion: 16 000 flaskor.
Vinet är en hyllning till deras farfarsfar Elisée, känd som ”Peïssou” (den lilla fisken). Klarinetten, instrumentet han alltid spelade, är symbolen för vinets kulturella status i vårt samhälle i årtusenden. Han var en stor förespråkare för Occitansk kultur och språk, han skulle förmodligen vara stolt idag över att se frukten av sina vinstockar förvandlas till ett ”AOC”-vin och som säljs lite överallt i Frankrike såväl som i Europa, USA och Asien.
FRÅN VINGÅRD TILL BORD