Känner du dig vilsen bland begreppen konventionellt vin, ekologiskt, biodynamiskt eller naturvin? Det är inte alltid lätt att hålla reda på vad som är vad och vilken skillnad det egentligen är. Så låt oss hjälpa dig reda ut lite i begreppsdjungeln.

Konventionella viner

Det är lätt att tro att vin är en ren naturprodukt där druvor pressas och av egen kraft jäser till vin men det är verkligen en sanning med modifikation. Idag kan man få vilken druva som helst att smaka precis hur man man vill och det är tillåtet att använda olika hjälpmedel och tillsatser för att vinet skall bli stabilt och ge en härlig smakupplevelse. Idag är 65 olika tillsatser och processhjälpmedel godkända i EU och eftersom vin inte klassificeras som livsmedel får man heller inte redovisa det i en innehållsförteckning på flaskan. Idag säljs vin med lockande namn om vingårdar som innehåller ”Chateau” i namnet men i själva verket existerar många gånger inte det omnämnda vinslottet utan är bara ett varumärke bland många i en vinindustri. De gulliga farbröderna i kepsar som glatt vinkar mot kameran är egentligen bara fotomodeller som är en del av varumärkesstrategin. Man skulle lite elakt kunna säga att de är luftslott byggda av duktiga kommunikatörer.

Dagens konventionellt framtagna viner kan innehålla allt från olika industri jäster vars syfte är att till exempel ge vinet en smak av ”fina tanniner och mörka bär” till olika substanser som tar bort vinets naturliga strävhet och som lockar fram en doft av citrus och gula frukter eller en bärton av t ex körsbär. Det går även att förbättra ”bouqueten” med olika E-nummer och därmed ge enkla druvor en skjuts så att vinet får mer karaktär och vackrare färg. Vinerna får sin ”ekfatskaraktär” ifrån ek-ships som hälls i vinet istället för att få vila på riktiga ekfat i månader där smaken utvecklas under lagring. De billigaste boxvinerna är de som oftast måste hanteras hårdast. Man skapar helt enkelt viner som passar den breda massan och som blir likriktade, saknar individualitet, och känsla av ursprung. En fråga som på senaste åren har varit uppe för diskussion är sockerhalten i vin. Ett naturligt vin har endast den ursprungliga sötman som finns i druvorna och som är en förutsättning för att jästprocessen skall komma igång och bilda alkohol. Det socker som finns kvar, det så kallade restsockret, brukar vara en ytterst liten mängd och ligga på ungefär 3 gr per liter. Att jämföra med industrivinernas halter på runt12% och upp till 32% på de största sockerbovarna. Vinerna sötas ofta med en druvmustkoncentrat där man tagit bort allt utom sockret och får därmed en industriprodukt som är mycket sötare än vanligt sackaros. Vi i Sverige har länge vant oss vid att dricka sötare viner, ända sedan det halvsöta vinet Librfraumilch lanserades. Att söta viner är också ett sätt att maskera en dålig kvalitet och få vinet att smaka bättre.

a group of people working in a vineyard

Ekologiska viner

Idag har efterfrågan på ekologiska viner ökat markant och många vinproducenter ställer nu om mot en grönare väg i sin vinproduktion. Dels för att vi blir allt mer miljömedvetna men även för att många upplever att de lätt får huvudvärk eller annan oönskad effekt av industriviner samt så klart även för smakens skull. Ett ekologiskt vin har idag olika certifieringar och därmed finns en kontroll på både hur druvorna odlas och vad som får tillsättas i vinet. Men även i ekologiska viner får 32 olika tillsatser och processhjälpmedel användas. På ekologiska odlingar används inte kemikalier och gödningsmedel som vanligtvis används i jordbruk, som t.ex. konstgödsel och svamp- och ogräsbekämpningsmedel. Man får helt enkelt inte använda något som inte ett regn kan spola bort, inget som går in i druvorna får användas och inne i själva vinproduktionen får färre formverktyg brukas. Det är lätt att se skillnaden när man promenerar genom vinfälten på vilka som odlar konventionellt eller ekologiskt. När ogräsen spirar på våren låter den ekologiska vinbonden de vara kvar mellan varannan/var tredje rad vinstockar och vild ruccola frodas med sina små vita blommor medans den konventionelle vinbondens ogräs snabbt blir brunt över hela vinfältet och dör av de besprutningar som görs. Ogräset låter man vara kvar för att få en ekologiskmångfald i vinodlingarna men även för att det anses vara bra för vinstockarna att få lite konkurrens och därmed utveckla bättre druvor. Vill en vinbonde idag ställa om sin vinproduktion till en ekologisk så tar det tre år innan man kan få ett godkännande. Även mängden sulfit som man får använda i ekologiska viner är betydligt lägre än i konventionella viner.

Biodynamiska viner

De biodynamiska vinerna tar ett rejält kliv närmare naturen och vilar på filosofen Rudolf Steiners hundraåriga läror. Här arbetar vinbonden tillsammans med naturen och atmosfären. Grunden i den biodynamiska odlingen utgår egentligen ifrån att odla grödorna utan konstgödsel, och istället använda flera naturbaserade preparat anpassade för biodynamisk odling som skall stödja och utveckla jorden på naturligt sätt. Vinbonden gödslar sin vinfält med kompostpreparaten av brännässla, ekbark, maskros, kamomill, rölleka och valeriana. Här följer man även en odlingskalender där månen, solen och stjärnornas faser tas i beaktande. Det kan låta lite ovetenskapligt men faktum är att man på senare tid har kunnat visa att vid nymåne så är sedimentet som mest kompakt vilket är en stor fördel när vinet skall tappas och man inte vill att det skall följa med in i flaskorna. Även biodynamiskt vin måste genomgå en kontrollerad övergångsfas för att få sitt certifikat, Demeter, och processen övervakas noga av lokala kontrollorgan.

Naturvin

Naturvin är ett relativt nytt begrepp och har än så länge ingen godkänd certifiering även om man i Frankrike har försökt ta fram några olika och den som man mest talar om idag är S.A.I.N.S (”Sans Aucun Intrant Ni Sulfite”) som allt fler naturvinsmakare ansluter sig till. Eftersom det ännu inte finns en godkänd certifiering måste man helt lita på det som vinmakaren uppger. Ett naturvin är så nära man kan komma den ursprungliga sättet att framställa vin och är helt utan tillsatta ämnen och man skippar ofta filtreringar och låter den naturliga jästen få vara motorn i framställningen av vinet. Enkelt sagt så är målet att göra ett vin så naturligt som möjligt genom att använda så naturliga odlingsmetoder som möjligt och låta druvorna växa och sköta sig själva vid vinifieringen. Man vill inte att människan skall påverka vinets smak, utan låta denna utveckla sig på egen hand. Eftersom inga regleringar görs kan smaken ibland på naturviner vara lite främmande och vinerna kännas ”funkiga” och inte sällan är de grumliga. Det är även viktigt att dessa viner transporteras och förvaras vid låga temperaturer för att de inte skall bli dåliga och hålla sig.

Hur hittar man då ett vin som är så lite tillsatser som möjligt och håller en hög kvalitet? Ett första steg är att googla vingården och se att den verkligen finns och inte bara är ett varumärke bland många andra hos en storproducent. Skall man tillverka vin utifrån druvans egen kraft och med ”terroir:ens” unika påverkan kräver det stor noggrannhet alltifrån hur man odlar, skördar till hur man arbetar inne i vinproduktionen. Ett arbete som både är tidskrävande och kostsamt, så givetvis kostar de här vinerna mer. Dessutom kräver det lite mer av oss konsumenter att vi hanterar dem rätt, serverar vid rätt temperatur och kanske även parar dem ihop med mat som följer den totala upplevelsen.

Vill du veta mer om dessa viner eller beställa dem hem till din dörr så kontakta Le Bon Vin på mikael@labellevue.se