Languedoc är världens största och kanske även världens mest underskattade vinområde. Här produceras 40% av Frankrikes viner och du hittar både vitt- rött-, rosé-, orange-, bubbel- och dessertvin i sortimentet. När man kommer till Languedoc slås man av de ändlösa vinfälten vart man än vänder sig. De böljar fram över det kuperade landskapet och skapar ett vackert lapptäcke med snörräta rader av vinstockar.

Kvalitetsviner i Languedoc

Mycket har hänt i Languedoc de senaste 30-åren och från att ha varit ett område som producerade enkla bordsviner av medioker kvalitet, till idag att vara ett av världens mest spännande områden vad gäller kvalitetsviner och framförallt ekologiska viner. Man brukar säga att det är den nya världen i den gamla världen.

Så låt oss ta det från början, vad är det som drivit fram utvecklingen? I slutet av 1900-talet led vinbönderna i Languedoc svårt av sitt dåliga rykte och försäljningen dalade, efterfrågan på det enkla vinet fanns helt enkelt inte längre i samma utsträckning. Många började fundera på hur man skulle kunna utveckla vinerna till mer kvalitets viner. Vi åker och besöker ett par vinbönder för att se hur man idag framställer Languedocviner.

Christophe Savary de Beauregard – en vinodlares berättelse

Christophe Savary de Beauregard, vinbonde sedan fem generationer, berättar att hans farfar utsåg honom till att vara den i släkten som skulle överta vingården och driva den vidare. När Christophe anländer till vingården avlider farfar plötsligt och han blir ensam kvar. Det blir för honom en möjlighet att ställa om vintillverkningen och arbeta med att ta fram viner med en högre kvalitet. I början mötte han hårt motstånd från arbetarna på gården som var vana att vinbonden själv inte var så delaktig i det vardagliga arbetet och att de kunde sköta gården som de alltid hade gjort. Han berättar att det dock var lättare för honom än många av hans vänner som tagit över de familjeägda gårdarna i området eftersom han inte hade en äldre generation som tittade honom över axeln och sa vad som skulle göras. Idag fokuserar han inte på att få ut största möjliga kvantitet från vinfälten, utan färre druvor men med större kvalitet. Vinstockarna är gamla och många är över 60 år, han låter ogräset växa mellan raderna för att stockarna skall få lite konkurrens och producera bättre druvor. Trots det varma klimatet med lite regn vattnar han aldrig utan vill att rötterna skall söka sig långt ner i jorden för att dels klara torkan bättre och dels för att där finns det andra mineraler som ger en rikare smak åt vinet. På vingården idag gör Christophe nio olika viner som har vunnit flera kvalitet utmärkelser. Han visar oss runt och berättar om den varsamma och noggranna processen från druva till färdigt vin, ett hantverksmässigt vin fri från onödiga tillsatser och framställt med stor kärlek. Vi smakar på ett av hans vita viner, Libertine, som är gjort på Chardonnay druvan och som lagras på nya ekfat och sedan fått vila på gården i sju år innan den säljs. Vi fascineras av den gyllengula färgen som kommer av åldern och de fina smakerna av torkad och exotisk frukt. Ett sofistikerat vin, långt ifrån farfars enkla viner men tillverkat i samma vinkällare. Christophe säger att han vill att det hantverksmässiga skall kännas i hans viner, att alla de små mänskliga felen och variationerna som blir genom åren skapar personligheten och karaktären i hans viner.

Nya generationer vinproducenter

En annan bidragande faktor till vinets utveckling i Languedoc är de nyinflyttade unga generationen vinproducenter. Här finns fortfarande vinmark till salu och många gånger till överkomliga priser till skillnad mot de mer kända vinområdena i Frankrike där maken är tiofalt dyrare och om det någonsin säljs mark så köps det snabbt upp av de stora vinindustrierna. Det har gjort det möjligt för unga vinmakare att slå sig ner här och tillverka just sitt vin. Många gånger är det entusiaster som har en lång erfarenhet av vintillverkning från världens alla hörn och som tar med sig den breda kunskapen hit och utvecklar ett helt ny typ av vin. Det här tillsammans med att det finns en mängd olika mikroklimat med olika typer av jordmån gör att idag finns det en stor variation och mycket spännande viner från Languedoc. Det är också här man träffar på allra flest små och medelstora, oberoende vinproducenter som inte stirrar sig blinda på olika vinklassificeringar och apellationer utan fokuserar på att göra personliga viner med hög kvalitet.

Vi lämnar Christophe som har sin vingård nära Etang de Thau vid medelhavet och åker upp i bergen mot en liten by med bara 147 invånare. Här slogs sig Betrand ner tillsammans med sin hustru Laura för några år sedan och de har redan blivit utnämnda till en kommande stjärna i fransk media. De valde just denna lilla by för att marken består av en speciell blandning av skiffer, basalt, kalksten och sand/lerjord som fransmännen kallar för en ”poubelle géologique,” det vill säga en ”geologisk soptipp” men vilket skapar en förutsättning för druvor som ger utmärkta viner. Tillsammans med floden Peyne som flyter genom vingården och vinden från norr som ger svalka under heta sommardagar ger det här de bästa förutsättningar för vintillverkning. Gårdens vinodlingar slingrar sig uppför det branta berget och man får hoppa över stora stenar när man tar sig genom vinfälten, där av det occitanska namnet Sauta Roc på gården som betyder ”hoppa sten”.

Branterna och de stora stenarna är en utmaning när det är dags för familjen att plocka sina druvor. Här handplockar man allt dels för att det är en smula otillgängligt men fram för allt för att kunna välja ut de finaste druvorna och inte skada de gamla vinstockarna. Betrand gör ett som han säger naturligt vin, det vill säga med inga som helst tillsatser och med druvans naturliga jästkraft. Paret har arbetat runt om i världen på olika vingårdar och under många år i Toscana, då Laura har sina rötter där. De har gett dem en bred erfarenhet av vintillverkning som de nu använder sig av när de framställer sina egna viner. Vinerna som vi får provsmaka är magiska och det är lätt att förstå att de redan har sina viner på flera Michelin restaurangers vinlistor och stjärna i den prestige fyllda Guide Hachette. Betrand häller upp gårdens orange vin, In Ganno, gjort på druvan Muscat petit grains. Vinet har fått sin oranga färg genom att man låtit skalen ligga med en längre tid under utvecklingen av vinet, vilket ger en fylligare något nötig smak med mer tanniner. Ett vin som till doften ger en känsla av söt honung och persika men som har en helt annan smak, ett torrt, aromatiskt vin med noter av fläder och apelsinblomma. Här kallar man ett vin som vid lukten ger en annan karaktär än vid smaken för ”trompe nez”, på svenska ”lura näsan”.

Languedocs återtåg till kvalitet

Vi blir sittandes med Betrand och Laura och pratar länge om skillnaderna mellan konventionellt framställda viner och naturliga viner. Hur de industriella vinerna innehåller upp till 63 godkända tillsatser eller processhjälpmedel som kan få vilken enkel druva som helst att på kemisk väg smaka något helt annat. Hur man döljer dålig kvalitet genom tillsatser och höjer alkoholhalten genom att sockra vinerna. Att stora vinindustrier skapar varumärken där man tror att de rara farbröderna på flaskan är vinmakare och inte bara en fotomodell för ett påhittat slott.

Att Languedoc har bestämt sig för att återerövra sitt rykte som vinområde genom kvalitet, är alldeles uppenbart när man möter dagens vinproducenter här.