Trodde ni att champagne är originalet och att allt annat är en blek kopia? Nja, så är det inte riktigt. Originalet kommer från Languedoc i södra Frankrike, närmare bestämt Limoux och heter Blanquette de Limoux. Enligt skrifter från år 1531 är det här det första mousserande vinet i världen och producerades av munkarna vid Benediktinerklostret Saint-Hilaire nära Limoux. Vilket är mer än ett sekel innan den lite mer kända munken Dom Pérignon lär ha utbrustit ”Min gud, jag dricker stjärnor!” första gången han smakade champagne i slutet av 1600-talet. Sägen säger att han råkade besöka Sainte-Hilaire klostret i mitten av 1650-talet när han vandrade genom dalen på sin resa från norra Spanien. Han tog då med sig metoden som man använde i Limoux hem till sitt kloster i Reims där han stolt sade sig vara uppfinnaren till tekniken som idag kallas ”méthode traditionelle” eller som vi till vardags benämner som ”Champagnemetoden”. Kanske hade det varit mer korrekt att kalla den ”Blanquettemetoden”.
Från ekfat till glasflaskor – munkarnas innovation
Munkarna från Benediktinerklostret hade börjat studera och utveckla vinodling och vinifieringstekniker så istället för att lagra vinet på ekfat, jästes det på glasflaskor som gav dess naturliga bubblor.
Idag skiljer man mellan föregångaren ”Méthode Ancestrale” som munkarna gjorde, den har en jäsning som får fortsätta jäsa klart på flaska, vilket ger ett lätt mousserande vin ofta med lite jästfällning kvar i flaskan. Ett speciellt och historiskt, halvtorrt till sött vin. Man skiljer det från den lite mer utvecklade metoden,”Méthode Traditionnelle” som har två jäsningar, den andra på flaska som man i känner igen som ”Champagnemetoden”. I Limoux används båda teknikerna fortfarande. Blanquette de Limoux (med ”Méthode Traditionnelle”) som framställs av Mauzac-druvor (minst 90% och med Chardonnay och Chenin Blanc som utfyllnad) samt Blanquette Méthode Ancestrale som är föregångaren och görs på 100% Mauzac druva.
För att komplicera bilden lite till tillverkar man ytterligare ett mousserande vin i Limoux som heter ”Crémant de Limoux”. Den infördes 1990 och har blivit ett komplement till Blanquetten. Här använder man också Mauzac druvan men med ett större inslag av Chardonnay och Chenin Blanc, det vill säga ingen druva får vara mer än 20% och de två tillsammans inte mer än 30%. Både Crémanten och Blanquetten ligger på sina jästfällningar i minst 9 månader och flaskorna snurras för att den återstående jästen skall ligga i flaskhalsen som man sedan avlägsnar och den slutgiltiga svampformade korken åker på.
Limoux ligger i ett otroligt vackert, kulligt och grönt landskap nära medeltidsstaden Carcassonne. Här påverkas klimatet av både Medelhavet och Atlanten vilket ger såväl sol som regn i perfekta mängder och de gröna kullarna skyddar druvorna från de mest extrema väderförhållandena. Det är även Languedocs högsta terroir och större delen av vinodlingarna ligger på 200-450 meterns höjd. Det här ger Limoux ett mikroklimat som är perfekt för att skapa riktigt bra vita viner. Man odlar sitt vin längs södersluttningarna som ger den bästa den druvmognaden och därmed ett vin av hög kvalitet.
Mauzacdruvan mognar sent och skördas när temperaturen börjat sjunka i området. Duvorna får en hög sockerhalt som möjliggör en långsam jäsning vid låg temperatur där de karaktäristiska aromerna och den naturliga sötman för Mauzac kan utvecklas. Det resulterar i en torr, krämig struktur, ett fylligt vin med fruktig ren smak och en lång full finish. För många är Blanquette oändligt mycket bättre än dess lite mer kända kusin i norr och dessutom sälj den ofta till ett alldeles utmärkt pris.
Rives Blanques – en passion för vinodling
På den familjeägda vingården Rives Blanques träffar vi paret Jan och Caryl Panman som bott och arbetat i många länder innan de slog sig ner strax norr om Limoux. Nu efter drygt två decennier är de lika rotade här som deras vinstockar. Det går inte att ta miste på deras passion och kärlek som de har till både platsen och hantverket att göra vin. Idag är även dottern i huset Xaxa och hennes man involverade i arbetet att producera gårdens prisbelönta vita och mousserade viner. De har under de senaste åren rönt stora framgångar och är internationellt hyllade av en samstämmig kritikerkår och medaljerna har duggat tätt.
Rives Blanques ligger på en hög platå i foten av Pyrenéerna och omgivet av skogsmark i ett otroligt vackert naturreservat, som är skyddat av EU för sin unika kombination av medelhavs och atlantisk flora och fauna. ”Vi har ursprunget och erosionen från Pyrenéerna att tacka för den geologiskt rika marken” berättar Caryl när hon visar oss runt på gården. En mark som består av både skiffer, sandsten och kalsten vilket tillsammans med de svala nätterna och de perfekta odlingsvilkoren ger en unik terroir. Det gör att de stora vita druvsorterna i Frankrike, Chardonnay (från Bourgogne), Chenin Blanc (från Loire) och Languedocs egna Mausaz trivs under samma sol, på denna höga terass över Aude-dalen.
Gården drivs helt ekologiskt och druvorna skördas för hand. Inne i det 400 m2 stora källarutrymmet som är temperaturkontrollerat finns en toppmodern utrustning och utrymme för 300 franska ekfat som kommer från 200 år gamla träd. Ekfaten tillverkas av Frankrikes absolut mest förnämsta, François Frères i Bourgogne och Vicard i Bordeaux. Att lagra på ekfat är inget nytt, det gjorde man redan 900 år före kristus men utmaningen idag är att få ut det bästa av dem för att göra de bästa vinerna. Limoux är det enda området i Frankrike som kräver att deras vita viner skall jäsa och åldras på ekfat.
Vi slår oss ner under den stora platanen och Jan har under tiden vi gjort vår rundvandring dukat fram lite lokala ostar, bröd och gårdens viner. De berättar om livet som vinbonde och Caryl säger ”Vi brukade säga att vi ägde den vackraste vingården i världen. Nu säger vi, världens vackraste vingård äger sig själv. Vi är bara dess förvaltare”. Här har generationer odlat, skördat och tillverkat vin. Jan betonar vikten av att arbeta i samklang med naturen, stärka jorden och vinplantorna ekologiskt så att de kan stå emot insekter, svampangrepp och annat påfrestande på ett naturligt sätt. Att hellre få ut en mindre skörd men med en högre kvalitet. Allt för att generationer framåt skall kunna fortsätta arbetet med att tillverka kvalitetsviner.
Blanquette de Limoux – en stjärna i vinvärlden
Så äntligen får vi smaka deras berömda Blanquette de Limoux som har fått hela två stjärnor i den prestige fyllda Guide Hachette (vinernas Guide Micheline) och med omdömet ” Raffinerad, komplex, en enastående Blanquette som verkligen förtjänar sin plats på bordet och som kommer att åldras väl. Den har en öppen bukett som blandar citrusfrukter med hagtorn och brioche-nyanser. Den förför gomen med sin krämighet, dess patina, finess av bubblor och som bärs av en intensiv friskhet”.
Under tystnad avnjuter vi bubblet, granngårdens chèvre ost och Caryl´s egen fikonmarmelad. Rena enkla smaker som blir fantastiska tillsammans. Vi pratar om att ett mousserande vin som Blanquetten är alldeles utmärkt till mat och inte bara som en fördrink vid festliga tillfällen. Att till nyår servera den under hela middagen istället för att kanske bara skåla in tolvslaget med den. Den är alldeles utmärkt till lite milda rätter såsom fisk och skaldjur.
Jan och Caryl berättar hur de precis har firat att internationella Decanter Magazine listade sina topp mouserade viner 2020 och att deras Blanquette hamnade på 6:e plats och fick hela 93 poäng. Jan berättar att det är experter som under två dagar testat ett otroligt brett utbud, vissa klassiker och några lite mer ovanliga sorter från lite mer udda regioner. Hur nervösa de varit när de bläddrade i tidningen och såg att de fått såna fina omdömen från juryn. De har all rätt i världen att vara stolta, Blanquetten är helt underbar!