Languedoc

Nu kära vänner är det förlossningstider här i Languedoc. Ja, inte så att det föds en massa människobebisar, utan här föds nu en massa vinbebisar. Ni vet, efter förra årets skörd, vinifiering och lagring är nu dags att se resultatet av allt slit. Jag förstår verkligen vinböndernas spänning och vilken förväntning det innebär att låta oss andra smaka och därmed också bedöma deras omsorgsfulla arbete som ligger bakom vinerna.

Man ser hur stolta de är och deras blickar är utforskande när vi låter våra glas fyllas med de ädla dropparna. Deras ögon är sökande och de försöker tyda våra ansiktsuttryck när vi låter vinet swirla runt i munnen, vi suger in lite luft mellan våra nästan stängda läppar och för att sedan låta vinet sakta glida ner i strupen. Det väntar otåligt på vårt utlåtande medans vi under tystnad tar in intrycken av vinet och utstöter ett ”Ah, c´est trés bon!” eller ”hmmm, c´est bon” eller ännu värre en tystnad och man sträcker fram glaset mot nästa vin. Varje liten grimage, suck, höjt ögonbryn läses av under spänning från vinmakarens sida. Varje ord vi säger väges på en guldvåg. De vill ju inget hellre än att höra att deras ”bebis” är helt perfekt.

Oberoende och hängivna vinmakare

De vinbönder som vi umgås med och även köper våra viner från är alla små, oberoende och otroligt hängivna vinmakare. De arbetar i samklang med naturen och gör viner utan en massa tillsatser och metoder som manipulerar vinerna. Att välja att göra viner på ett mer naturligt sätt där man låter själva druvan vara i centrum innebär också väldigt mycket mer jobb. Redan på vinfälten är arbetsinsatsen högre, man tar bort ogräs manuellt och inte med giftiga ogräsmedel, man plockar, avstjälkar och rensar bort dåliga druvor för hand. Inne i vintillverkningen måste allt vara minutiöst rent och vinet behöver passas på varje dag och man följer utvecklingen noga så att vinet utvecklas som det skall.

Vi blir inbjudna på dessa små födelsedagspartyn till våra vänner och i dag var vi hos Allegria en ekologisk vingård som ligger två stenkast från oss. Här finns en underbar familj med fyra spralliga, roliga barn och ett föräldrapar som är hängivna vinmakare som nyfiket utvecklar sin vingård. Madame D planterar olika blommor mellan vinrankeraderna dels för att det är vackert, dels för att det befrämjar mångfalden på vingården av nyttiga små bin, nyckelpigor som håller diverse inkräktare borta och som gör att vinrankorna får en behövlig konkurrens. Hon planterar även diverse grönsaker som hon lagar helt magiska vegetariska rätter av. Senaste tillskottet på vingården är en ny vinlott där man planterar vinrankor som i runda cirklar istället för långa rader. Det är vinplantor som inte är klonade, utan alla kommer från olika plantor. Man återgår till gamla sorter som funnits sedan urminnes tider i området och som man vet klarar torka, värme och är tåliga för att minska risken för olika angrepp. De gör viner helt utan sulfiter och som ändå är stabila och klarar lagring.

Födelsedagspartyt

På familjens infart samlas en skara vänner, samarbetspartners och grannar för att Monsieur G sedan tar oss upp genom vinfälten till en liten festplats med långbord, bänkar och en grillplats. Vi bjuds på diverse hemlagade fantastiskt goda små rätter samtidigt som vi får smaka på årets viner. Herregud! Hur kan de överträffa sig själva varje år? Jag smakar på årets cinsault vin som de gjort helt utan sulfiter och deras rosé som de vunnit otaliga utmärkelser och medaljer för. Jag blir snurrig i huvudet, inte av alkoholen, utan av alla intryck och smaker. Tänk att något så enkelt, kan bli så gott? Maten som Madame D har lagat passar som hand i handsken till vinet och jag tänker att devisen att man skall äta och dricka från samma jord är så sann.

Dagen går sakta över i kväll och vi njuter av en färgsprakande solnedgång som utspelar sig framför oss. Ett av barnen tar fram sin gitarr och vi sjunger franska sånger tillsammans medans vi roterar våra grillspett över elden. Jag tänker att mänsklig närhet, god mat och ett gott vin är ett livselixir som gör själen glad och värmer hjärtat.

Intresserad av våra viner? Mejla oss gärna på mikael@labellevue.se så berättar vi gärna mer och hur du kan få dem till din ytterdörr.